Zakládající partneři

Významní partneři

Partner

Evropští partneři

Šance pro budovy je partnerem významných evropských asociací

National Partner of the Secretariat

National Supporting Partner

National Data Provider

Adaptace budov na změnu klimatu
Podpořeno grantemPartner projektu

Státní energetická inspekce zpřísňuje kontroly, na pozoru by se měla mít SVJ

Státní energetická inspekce se zaměřuje na kontroly vystavování průkazů energetické náročnosti budov (PENB). Od ledna totiž platí nová povinnost dodat průkaz při novém pronájmu bytů, doposud se tato povinnost u bytů týkala pouze jejich prodeje. Povinnost zpracovat průkaz má v obou případech na požádání majitele bytu kromě vlastníka budovy rovněž společenství vlastníků jednotek (SVJ).

„Bohužel máme informace, že SVJ tuto svou povinnost vystavit průkaz v některých případech neplní a majitel bytu po něm zajištění průkazu marně žádá řadu měsíců i let. Majitel bytu sice může předat kupujícímu či nájemci tři roční vyúčtování za energie, ale v inzerci musí uvést nejhorší energetickou třídu G. Kvůli absenci průkazu může zbytečně přijít o peníze, protože byt pronajme za méně peněz. V bytě energetické třídy G totiž nájemník platí až o 1500 korun měsíčně více za energie, než například za byt v třídě B,“ vysvětluje ředitel aliance Šance pro budovy Petr Holub.

Na kontroly zpracování průkazů ze strany SVJ se proto nyní zaměří Státní energetická inspekce. „SVJ majiteli bytu mnohdy sdělí, že stačí, když kupujícímu předají roční vyúčtování za energie. Nicméně jde o mylný názor. Jestliže SVJ průkaz majiteli bytu na jeho žádost nepředá, může se majitel obrátit na Státní energetickou inspekci, která případ prošetří a může SVJ uložit sankci až do výše 200 tis. Kč,“ uvedl k tomu ředitel Státní energetické inspekce Pavel Gebauer.

„SEI zatím uděluje pokuty pohybující se v řádech tisíců, max. desetitisíců Kč, ale pokud je správní delikt spáchán opakovaně, tzn., že SEI přijde na to, že některé SVJ již tuto povinnost porušilo a opětovně se v budově např. prodává byt, aniž by na tuto budovu byl zhotoven průkaz, bude SEI ve stanovování výše pokut daleko přísnější,“ dodal Gebauer.

SVJ má zákonem o hospodaření energií stanoveno mnohem více povinností, než jen opatřit si průkaz při prodeji nebo pronájmu, proto jsou a nadále budou kontroly SVJ ze strany SEI komplexní.

Mgr. Jan Charvát

Mediální koordinátor / Media Coordinator