Skip to main content

Šance pro budovy spoluorganizovala konferenci k Národnímu klimaticko-energetickému plánu

| Šance pro budovy | Novinky

Na odborné konferenci věnované Národnímu klimaticko-energetickému plánu, ESG, uhlíkové stopě a jejich dopadům do sektoru budov se 27. listopadu sešlo na 50 odborníků ze sektoru udržitelného stavebnictví.

Konference se konala pod hlavičkou dvou projektů. Prvním z nich je projekt LIFE ClimArchiBase, který je financován z evropského programu LIFE a spolufinancován Ministerstvem životního prostředí. Projekt je zastoupen konsorciem 4 organizací – Centra pasivního domu, České rady pro šetrné budovy, Rethink Architecture a Nadace Partnerství. Druhým z nich je projekt Indicate, jehož koordinátorem je Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT, Česká rada pro šetrné budovy a aliance Šance pro budovy. Co konkrétně na konferenci zaznělo se dozvíte v článku níže, případně si můžete poslechnout její záznam.

Národní klimaticko-energetický plán počítá s progresivním scénářem renovací

V rámci prvního panelu se diskutovalo o dopadech Národního klimaticko-energetického plánu (dále NKEP) do sektoru budov a také tempu a podpoře renovací v rezidenčním i veřejném sektoru. Vystoupili Petr Holub a Petr Uhlíř z Ministerstva životního prostředí (MŽP), Michal Čejka z Centra pasivního domu (CPD) a energetická manažerka města Prostějov Kateřina Vosičková. Petr Holub přítomné ujistil, že vládní návrh NKEP počítá s progresivním scénářem renovací budov a také avizoval chystající se změny v dotačním programu Nová zelená úsporám s cílem více podpořit komplexní renovace.

Michal Čejka z CPD upozornil, že při renovacích je potřeba zasáhnout již do samotných projektových příprav. Kvalifikované poradenství je v tomto ohledu zcela nezbytné pro zajištění kvality realizované rekonstrukce. K tomu by měl také sloužit tzv. renovační pas, neboli jednoduchý návod pro majitele, jak postupovat, aby se daná budova dostala do lepší kategorie v rámci průkazu energetické náročnosti budovy (PENB). Poskytnutí odborného poradenství pro vlastníky rodinných domů, SVJ nebo třeba také starosty vnímá jako stěžejní také Ministerstvo životního prostředí, které aktuálně připravuje reformu poradenského systému.

Pohled z praxe přinesla energetická manažerka města Prostějov Kateřina Vosičková, která upozornila na nedostatek personálních kapacit v municipalitách. Podle Vosičkové je sice dotací pro města a obce dost, nicméně radnice nestíhají zpracovávat jednotlivé projekty.

Komunitní sdílení energie již v příštím roce

Druhý panel se nesl v duchu využití obnovitelných zdrojů energie v sektoru budov. Martin Ander ze Svazu moderní energetiky představil základní principy komunitní energetiky a podobu aktuálně projednávaného zákona LEX OZE 2, který by měl od příštího roku umožnit sdílení vyrobené elektřiny a tepla v rámci komunity. Praktický příklad instalací fotovoltaik v residenčním sektoru ukázal Tomáš Hollmann ze společnosti Sunwork s.r.o. a o sdílení elektřiny v prostoru městských čtvrtí pohovořil Martin Michek z České asociace provozovatelů lokálních distribučních soustav (ČAPLDS).

ESG reporting: metodika a praxe

V rámci třetího panelu, který se věnoval ESG reportování a vyčíslení uhlíkové stopy užívaných nemovitostí a procesů, vystoupila Nathalie Marková z Ministerstva průmyslu a obchodu, Jitka Kubová z realitní skupiny CPI Property Group a Jiří Cihlář z poradenské společnosti CEVRE, jenž pohovořil o jednotlivých fázích životního cyklu budovy a na příkladu bytového domu ukázal rozložení uhlíkové stopy. Metodický přístup k hodnocení životního cyklu budov představil Jan Růžička z Univerzitního centra energeticky efektivních budov (UCEEB) ČVUT.

BIM knihovny jako základ digitalizace oboru stavebnictví

Poslední panel byl věnován tématu digitalizace sektoru stavebnictví. Vystoupili zde Petr Uhlíř z Ministerstva životního prostředí, Julie Železná z UCEEB ČVUT a Jan Stašek ze společnosti DEK Projekt. Speakeři se shodli na tom, že dostatek strukturovaných a verifikovaných dat je základem pro další analýzu vývoje a měření snižování uhlíkové stopy, jak při výrobě a zabudovávání materiálů, tak při hodnocení celých budov. Pan Uhlíř informoval o tom, že ministerstvo v současné době připravuje vznik národní databáze dopadů stavebních materiálů sloužící v prvotní fázi k motivaci stavebníků. Model BIM knihoven a jejich využití v praxi pak detailněji představil Roman Voráč z konzultační společnosti MFS DX.

 

Záznam konference si můžete poslechnout ZDE.

Přístup do fotogalerie ZDE.